Mijn favorieten

Familiar gevoel bij Oostergetel Makelaardij


Familiair gevoel bij Oostergetel Makelaardij

Van statige woonboerderijen tot rijtjeshuizen en recreatieobjecten tot fraaie nieuwbouwwoningen. Door Oostergetel Makelaardij in Meppel worden in elk segment woningen verkocht. Het bedrijf straalt een familiair gevoel uit en dat is ook niet zo vreemd, want het is een echt familiebedrijf.
Vader Peter Oostergetel zag dat zijn zoons Robin en Rody ook interesse kregen in de makelaardij en op kantoor is zijn schoonzus Jannie de spin in het web. Van hiërarchie is geen sprake, er wordt regelmatig gezamenlijk gebrainstormd en dan kan het volgens Peter best knallen. ‘Maar we praten vrijuit, anders mis je misschien goede ideeën.’
Bewezen profijt
Robin is samen met zijn vader eigenaar van het bedrijf, Rody is bij hen in dienst. ‘Rody heeft een marketing-achtergrond, die regelt alle uitingen op social media, de borden, teksten en statistieken. Hij weet wanneer je een facebookcampagne op moet zetten om nét even die ene koper binnen te halen’, vertelt Robin over zijn broer. ‘Dat hadden we eerder niet, maar we hebben er bewezen profijt van’, merkt Peter op.
De kinderen van de familie Oostergetel werden nooit gepusht om ook in de huizen te gaan. Peter werkte in de schoolvakanties bij zijn vader op kantoor. Die was architect en ook mijn broers zaten in de bouw. Van mijn vader heb ik veel geleerd over bouwkunde. En op zijn architectenbureau kwam ik in aanraking met makelaars. Dat leek me wel wat. Ik ben toen de opleiding makelaar- taxateur gaan volgen en ben bij een makelaarskantoor gaan werken. Ik ben in 1985 voor mezelf begonnen.
Robin heeft zijn makelaarsopleiding aan de Hanzehogeschool in Groningen afgerond. Maar hij keek al langer mee met zijn vader en was 16 jaar toen hij ‘Te Koop-borden’ plaatste bij woningen. ‘Mijn interesse werd alleen maar groter toen ik eenmaal mijn rijbewijs had’, lacht Robin.

Funda veranderde alles

Peter en Robin kunnen zich dankzij de inspanningen van Jannie en Rody volledig richten op hun kerntaak: huizen verkopen en taxatierapporten verzorgen. En dat gaat heel anders dan in 1985, toen Peter begon aan het Kerkplein in Meppel. ‘We hadden geen computer in huis, achter de ramen hing een presentatie van de woningen die te koop stonden en op zaterdagmorgen stonden er zo’n zes man in de zaak flyers uit de bakjes te halen’, kijkt Peter terug.
De komst van de computer, maar vooral van Funda, veranderde de hele makelaarswereld. Oostergetel Makelaardij heeft de laatste jaren een flinke groei doorgemaakt. Dat Rody de marketing doet en Robin ooit feesten opluisterde als diskjockey, speelt daarin zeker mee. ‘Robin heeft zo een groot netwerk opgebouwd en dan speelt de gunfactor ook mee’, weet Peter. Robin knikt. ‘En ik heb in mijn DJ-tijd heel veel geleerd, ook hoe het is om te ondernemen.’

Maar één blij maken

De huidige marktsituatie maakt het wel eens lastig, want waar verkopers een makelaar in de arm nemen om de beste prijs te krijgen, zijn er kopers die achter het net vissen. ‘Je kunt niet iedereen een blij maken. Dat vinden wij ook soms vervelend, maar dat kunnen we niet oplossen’, verzucht Robin. ‘Aan de andere kant: er is ook een tijd geweest dat we überhaupt blij waren als zich een kijker meldde.’ Peter meldt dat het ooit normaal was als een huis na een half jaar nog niet verkocht was. ‘Daar moet je nu mee aankomen, lacht Peter.  ‘Vaak gaan we er vooraf al vanuit dat de kopers gaan overbieden.’ De huidige tijd vraagt om een totaal nieuwe aanpak.
Het mooie van de familie Oostergetel is dat ze allemaal in Nijeveen wonen, het dorp waarmee ze een sterke connectie hebben, maar dat het kantoor midden in Meppel aan de Kleine Oever staat. ‘Daarom zijn we sterk in beide plaatsen. En ik ben een geboren en getogen Meppeler’, glimlacht Peter.